Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Slunce ohřívá vodu i přitápí.


AUTOR - Lubomír Klobušník

Během celého roku dopadne v naší republice na jeden metr čtvereční 800 až 1200 kWh sluneční energie. Kdybychom ji dokázali stoprocentně využít, stačila by pro krytí celorepublikové spotřeby primárních energetických zdrojů (0,5 mil. GWh) plocha 500 km2, tedy 0,6 % území republiky. Pro srovnání: zhruba stejnou rozlohu v České republice pokrývá asfalt silnic.

Energie slunce patří mezi obnovitelné zdroje energie (OZE) a můžeme ji zužitkovat různými způsoby a pro rozdílné účely. Jedním z nejčastějších způsobů jejího využití je výroba tepla na ohřev užitkové vody nebo k přitápění. Sluneční zařízení u nás může mít v letním období od dubna do září na starost ohřívání užitkové vody nebo ohřev vody v bazénech (v zimním období od října do března můžeme při ohřívání užitkové vody počítat s energií slunečního záření jen jako s doplňkem k energii dodávané jiným zdrojem tepla). V přechodné části topného období (v říjnu a listopadu a v březnu a dubnu) lze solární zařízení použít jako doplňkový zdroj energie pro přitápění.


Důležitý je celý topný systém

Abychom sluneční energií mohli jak ohřívat užitkovou vodu, tak jejím prostřednictvím přitápět v přechodném období, je nutné instalovat kombinované sluneční zařízení a správně navrhnout celý topný systém. V našich podmínkách jde většinou o tzv. aktivní systémy, jimiž jsou nejčastěji kapalinové sluneční kolektory. Absorbéry většiny kvalitních slunečních kolektorů jsou opatřeny vysoce selektivní vrstvou, která pomáhá zvyšovat účinnost slunečních kolektorů. Vyšší účinnosti dosahují také vakuové ploché, nebo trubicové kolektory.



Úspory: až dvě třetiny energie

Ohřev užitkové vody a vody pro přitápění zvládne systém, který mění energii slunečního záření pomocí technických zařízení (sluneční kolektory, výměník tepla, akumulační zásobník, čerpadlo, potrubní rozvody, armatury, regulační technika) na teplo. Můžeme tak získat za rok asi 65 % potřebné energie pro ohřev užitkové vody. Zbytek z celoroční spotřeby k tomuto účelu (cca 35 %) musí být dodán klasickým zdrojem tepla, z topného kotle na plynná, kapalná nebo tuhá paliva (zemní plyn,  propan-butan, topný olej, uhlí, dříví, dřevní brikety, pelety), nebo z elektrické sítě (elektřina).  Budeme-li sluneční zařízení využívat pro přitápění v přechodném období, můžeme ušetřit až 25 % paliva  či energie potřebné pro vytápění. Konkrétní výši úspor ovlivňuje druh a cena paliva, které jsme k vytápění nebo k ohřevu užitkové vody používali před instalací slunečního zařízení a finance na ně vynaložené.



Kam umístit sluneční kolektory

Nejčastěji se kolektory montují na střechy orientované na jih, nezastíněné, se sklonem 30o-50o (ideální sklon je 45o). Pokud jsou orientace či sklon střechy pro montáž kolektorů nevhodné, lze je instalovat na konstrukci v blízkosti domu nebo na plochou střechu domu. Při umístění kolektorů je třeba brát zřetel na konfiguraci terénu, případně na okolní stavby, aby kolektory nebyly zastíněny.
Kromě umístění kolektorů je důležitá výkonnost slunečního zařízení: musí být taková, aby uspokojila naše nároky na potřebu tepla jak pro přípravu teplé vody na mytí (její množství bude záviset na počtu osob a na typu provozu v objektu), tak také na přitápění objektu (s ohledem na požadovaný výkon otopné plochy). Pokud budeme navíc potřebovat ohřívat ještě vodu v bazénu, musíme si stanovit počet měsíců v roce, během nichž chceme bazén provozovat.



 

Podmínky úspěšné instalace a provozu slunečního zařízení

Vypracování realizačního projektu (potřebné výpočty, návrh a předběžné projednání se stavebním úřadem provede projektant vytápění ve spolupráci s investorem).
Ohlášení stavby, případně podání žádosti o stavební povolení na stavebním úřadě (zajistí investor nebo jeho zmocněný zástupce) Například v jihočeském kraji stačí ve většině případů – soudě ze zkušeností montážních firem – pouze ohlášení stavby.
Stavební příprava akce a následná montáž a seřízení slunečního zařízení podle projektu včetně potřebných zkoušek dle ČSN. Jde o zkoušku těsnosti (tzv. tlaková zkouška) a provozní zkoušku (dilatační a topná zkouška), které zajistí odborná firma vybavená patřičným oprávněním. Tyto zkoušky jsou nutné v případě, že stavební úřad požaduje na realizaci solárního zařízení stavební povolení.
 Pravidelné každoroční měření a vyhodnocení úspor energií, abychom se přesvědčili, že sluneční zařízení správně funguje a splnilo naše očekávání.
Pravidelná předepsaná údržba slunečního zařízení (například doplňování nemrznoucí kapaliny).



Požádejte o státní příspěvek 

Instalace slunečního zařízení je perspektivní zejména z pohledu šetření energiemi (nižší spotřeba fosilních paliv, menší znečištění  životního prostředí, nižší produkce emisí CO2) s ohledem na další očekávané zvýšení cen energií. Dotace na instalaci slunečního zařízení lze po splnění předepsaných podmínek získat od Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP ČR, www.sfzp.cz), který každý rok vyhlašuje nové programy v rámci Státního programu na podporu úspor  energie a využití obnovitelných zdrojů energie. Maximální výše dotace pro fyzické osoby v roce 2008 dosahuje 60 000 korun na jednu akci. Na příspěvek však není právní nárok.




Převzato z portálu Hyperbydlení.cz.


  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON