Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Trubkový systém Viega Pexfit Pro je mimořádně odolný a hospodárný.


Datum: 4.2.2009
Organizace: Viega s.r.o.
Firemní článek

Výrobce špičkových instalačních systémů, společnost Viega, v programu Pexfit Pro představuje nový systém plastového potrubí, který může být používán jak pro rozvody pitné vody, tak pro instalaci vytápění. Pružné a tvarově stálé trubky jsou vyrobeny z materiálu PE-Xc a jsou tak mimořádně odolné. Současně lze trubkový systém Pexfit Pro instalovat velmi hospodárně, neboť před lisováním trubkových spojů není nutná kalibrace. Rovněž díky novým spojkám s SC-Contur se případné neslisované spoje projeví již při plnění zařízení. Po zalisování jsou spojky těsné trvale.
V případě systémů plastových potrubních rozvodů používaných v budovách existují značné rozdíly v kvalitě, která závisí především na materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Viega používá pro nový trubkový systém Pexfit Pro fyzikálně zesítěný polyetylen (PE-Xc). Tento materiál je mimořádně odolný vůči teplotám a tlaku a je necitlivý vůči korozi a inkrustaci. Trubky Pexfit Pro Plus z materiálu PE-Xc o rozměrech 16 a 20 mm jsou koncipovány pro univerzální instalaci. Díky vnitřně ložené kyslíkové bariéře jsou určeny pro připojení topných těles, ale také je lze použít pro rozvody pitné vody. Vícevrstvé trubky Pexfit Pro Fosta o rozměrech 14 až 63 mm jsou rovněž vhodné pro použití v rozvodech pitné vody a v instalacích vytápění. Vysoce zatížitelné lisovací spojky z polyphenylsulfonu (PPSU) případně z červeného bronzu vždy zajistí spolehlivou instalaci.
Vícevrstvé složení trubky
Vícevrstvé trubky programu Pexfit Pro firmy Viega mají kromě vnitřní trubky ze zesítěného PE-Xc hliníkovou vrstvu a plastový vnější plášť. Jednotlivé vrstvy jsou pak navzájem ještě fixovány pojivem. Proto jsou velmi odolné vůči vysokým tlakům a teplotám. Natupo svařovaná hliníková vrstva trubky je navíc difuzně těsná a zajišťuje potřebnou tvarovou stabilitu. Trubku lze snadno ohnout do malého poloměru a tento tvar si pak trvale zachová. To výrazně usnadní například instalaci potrubí při renovaci, např. v předstěnové konstrukci.
Nové spojky PPSU
Rychlejší a tím hospodárnější trubkové spoje zaručují také firmou Viega zcela nově vyvinuté spojky z PPSU o rozměrech 14 až 25 mm. Tento plastový materiál je extrémně mechanicky a chemicky zatížitelný. I za extrémních instalačních a provozních podmínek mohou být spojky jen obtížně zničeny. Nové spojky jsou standardně vybaveny předmontovanými lisovacími objímkami z ušlechtilé oceli. Po zkrácení trubky může být ručně ihned nasazena spojka Pexfit Pro. Kalibrace nebo sražení hran není nutné. Správná zástrčná hloubka spojky může být ihned překontrolována v kontrolním okénku, dříve než se spojka během několika sekund trvale nalisuje na trubku lisovacím nástrojem Viega. Lisovací objímka po nalisování zaručuje vysokou odolnost proti vytržení trubky a zabraňuje protočení spojky.V rozměrech 32 mm až 63 mm jsou pro instalace Pexfit Pro k dispozici vhodné spojky z červeného bronzu. Tento materiál je rovněž mimořádně robustní, hygienicky nezávadný a je tak použitelný pro všechny rozvody pitné vody.
SC-Contur pro vyšší spolehlivost
Ať už z PPSU nebo červeného bronzu, obě varianty spojek jsou standardně vybaveny SC-Contur typickou pro výrobky Viega. Díky této úmyslné netěsnosti v nezalisovaném stavu se případné neslisované spoje projeví již při zkoušce těsnosti nebo při plnění zařízení. Později vzniklé škody jsou tak spolehlivě vyloučeny. Po slisování jsou spojky těsné trvale. Viega jako první výrobce zaručuje, že zkouška těsnosti celé instalace může být provedena centrálně na manometru, pokud jsou součásti celé instalace, jako jsou spojky, armatury a příruby, vybaveny systémem Viega SC-Contur. Pouze závitové spojky musí být předem jednotlivě zkontrolovány. Centrální zkouška těsnosti nabízí více bezpečnosti a pohodlí, neboť odpadá nutná vizuální kontrola každého jednotlivého lisovaného spoje. Pokud spoje nedopatřením nebyly slisovány, dojde k výtoku média a tím k poklesu tlaku na manometru.SC-Contur pracuje v stanovených tlakových rozsazích a zkušebních dobách se stlačeným vzduchem a vodou. Pokud je místo mokré provedena suchá zkouška těsnosti a zatěžovací zkouška, omezí se hygienická rizika. Ta vznikají vlivem vody, která se nachází v potrubí v době mezi prvním naplněním a uvedením do provozu.
Rozsáhlý kompletní program
Flexibilitu programu Pexfit Pro zdůrazňuje výrobce systémů Viega celou řadou přizpůsobených součástí, které pokrývají všechny rozhodující úkoly, jako např. montážní jednotky se stupňovitě nastavitelnou roztečí od 80 do 200 mm, stejně jako přídržné lišty pro konstrukci šachet, nástěnky, kulové ventily nebo podomítkové připojovací dózy. Přechod na kovové systémy potrubních rozvodů společnosti Viega ulehčí speciální přechodky a zástrčné tvarovky. Díky tomu není ničím omezena svoboda volby nejlepšího vhodného materiálu podle účelu použití a okolních podmínek.


Nové spojky z PPSU systému potrubních rozvodů Pexfit Pro jsou mimořádně odolné a díky předmontovaným lisovacím objímkám s nimi lze pracovat velmi rychle. (Foto: Viega)V rozměrech 14 až 25 mm jsou spojky Pexfit Pro vyrobeny z velmi odolného materiálu PPSU, v rozměrech 32 až 63 mm z rovněž odolného červeného bronzu. (Foto: Viega)


To lze ostatně říct i o přizpůsobených lisovacích nástrojích Viega: Ve spojení s vhodnými lisovacími čelistmi mohou být používány jak pro instalaci kovových systémů potrubních rozvodů, tak pro program Pexfit Pro. U malých průměrů trubek do 25 mm plně postačí k lisování ruční lisovací nástroj Viega, u větších jmenovitých průměrů jsou k dispozici síťové a akumulátorové lisy Pressgun.



   Zelený bod na spojkách Pexfit Pro označuje SC-Contur, typickou pro výrobky Viega: Nezalisovaná místa se projeví již při plnění zařízení nebo během centrální zkoušky těsnosti. (Foto: Viega)

          Kontakt :

adresa
                                                                        Viega s.r.o.
J. Korty 12
71000 Slezská Ostrava

+420 595054934, +420 602713625

sseliga@viega.com
www.viega.com

 Převzato z portálu TZB-info.













  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON