Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Výrobci krbů žalují ministerstvo za zelené dotace na bydlení.


Miliardovému programu Zelená úsporám, který má lidem přispět například na zateplení domu nebo nákup ekologických zdrojů topení, hrozí první žaloby. K soudu chtějí poslat ministerstvo životního prostředí výrobci a prodejci kamen a krbů.

Krb - ilustrační foto.



Nelíbí se jim, že program, v kterém stát během čtyř let rozdá 25 miliard korun, podporuje pouze kotle na biomasu, ale opomíjí krby a kamna, které podle nich mají často i vyšší účinnost nebo nižší emise. "Kamna mají často lepší vlastnosti než kotle na biomasu, ale podporu přitom nezískají," říká František Holec z Hospodářské komory.

Na ministerstvu přibývá dopisů od nespokojených prodejců a výrobců krbů a kamen. Firmy v nich žádají pozastavení programu nebo změnu podmínek. Pokud se tak nestane, hrozí žalobami. Protestní dopis už chystá například Hospodářská komora s Cechem kamnářů. Dá se totiž čekat, že dotace by podstatně zvýšily jejich prodeje.

Výrobcům se nelíbí ani to, že si Bursíkův resort vytvořil vlastní seznam výrobků, i když podle zákona mají jít výnosy z prodeje emisních povolenek (ze kterých se program financuje) na snižování emisí CO2 celkově. Zákon však přímo neříká, na jaké zařízení peníze mají jít.

"Přesto ministerstvo svévolně tento program omezuje a vynechává výrobky firem, kde je dosahováno srovnatelné úrovně ochrany životního prostředí," dodává Jaroslav Vomela ze společnosti ABX Rumburk, která vyrábí krby.

Kamna či krby přitom v jiných zemích, kde podobné programy mají, v seznamu dotovaných výrobků jsou. Je tomu tak například ve Francii. V Německu naopak chtějí ohledně kotlů vyšší účinnost než v českých podmínkách – 87 procent místo 82. V Česku by řada výrobců na vyšší účinnost nedosáhla.

Podle Petra Měchury, výkonného ředitele České asociace odpadového hospodářství, navíc kotle většinou vypouští mnohem více emisí než kamna či krby. Výsledky naměřené účinnosti jsou přitom podle něj sporné.

"Měření probíhá ve zkušebně, ale v reálném životě je kotel ve sklepě a nasává k hoření studenější vzduch než kamna v pokoji. To účinnost hodně snižuje. Ale především v reálném životě běží na zlomek výkonu než ve zkušebně," dodává Měchura.


Úřad: Uvidíme příští rok

Ministerstvo životního prostředí se případných žalob nebojí. "Přece nemůže nikdo soudit český stát za to, že dává dotace na to, co zlepší životní prostředí," reaguje poradce ministra Martina Bursíka Petr Holub.

Podmínky jsou podle mluvčího resortu Jakuba Kašpara i výsledkem jednání s Japonskem, které od Česka emisní povolenky kupuje. "Díky nastavení programu, jak je nyní, se nám podařilo vyjednat tak dobrou cenu," tvrdí Kašpar.

Bursíkův poradce nevylučuje, že seznam výrobků, na které je možné získat dotaci, ještě upraví. "Uvidíme po první sezoně. Když se ukáže, že je někde problém, tak se nebráníme snížení požadované účinnosti," dodává Holub.

Převzato z portálu iDNES.cz



  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON