Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Krby a krbová kamna se sekundárním spalováním.


Po takovémto krbu jsem pátral několik let. Věděl jsem, že existuje, nedařilo se mi ale nikde nic zjistit. Výrobci svorně tvrdili, že nic takového není. To je logické, chtěli prodat svůj výrobek.

Dokonce ani prodejci krbů a krbových vložek, kteří jej mají na prodejně, nejsou ochotni nic moc vysvětlovat. Raději vám jen řeknou – krb s vyzdívkou má o 5 % vyšší účinnost, než bez vyzdívky. To je tak vše, co se dozvíte u odborných firem.   O co tedy jde? O velký kvalitativní skok. Úplně jiná úroveň spalování, komfort obsluhy, účinnost a ekologie.  

Ekologie 
Ve Švýcarsku mají velký ekologický problém.  Obrovské znečištění ovzduší právě z lokálních topenišť. Tedy krbů a krbových kamen.  Tedy to, co v ČR je ekologické, v jiných státech může být ekologický problém.  U krbů a krbových vložek, které mají sekundární spalování jdou emise plynných škodlivin  a i emise prašnosti velkým skokem dolů.  

Komfort obsluhy 
Je u krbu tak vysoký, že já osobně jsem mu nevěřil. Když mi známý z Galanty říkal „mám doma severský krb, když tam dám půlmetrové poleno z měkkého dřeva, vydrží hořet 6 hodin. Když z tvrdého dřeva, tak hoří 12 hodin. Vytopím s tím celý dům.“  Vždyť krby znám, říkal jsem si. Přehání. Krb to je hlavně televize. Neboli estetický zážitek je velmi silný. Obrovská potíž s regulací, kolísání výkonu, hned plný výkon, hned zima, stále přikládat,…Kdyby mi řekl, „mám doma krb se sekundárním spalováním“ tak bych hned věřil.  Neboli dřevoplyn.

Spalování 
U běžných krbů je běžné roštové spalování.  Žlutý plápolající plamen, teplo utíkající do komína ve formě škodlivých emisí.  Naproti tomu krby a kamna se sekundárním spalováním mají dvě spalovací komory. Navíc jsou bezroštové.   V první komoře žhne dřevo. Krásně sálá do místnosti. Pře sklo krbu. Druhé komora je nad první, zde namodralým plamenem probíhá vysoce účinné sekundární spalování. Nad touto komorou je zpravidla litinová deska pro ohřev a přípravu jídel.   Pokud malinko pootevřete dvířka, namodralý plamen se ihned mění v běžný plápolající žlutý.  Účinnost a ekologie jde dolů. Přiváděný vzduch do spalovacího prostoru je předehřátý.  Litinový krb má vyzdívku. Dosahuje teplot až 900° C.   Krb nemůže být teplovodní. To by klesly teploty a sekundární spalování by se změnilo v běžné málo účinné „roštové“ spalování.

sekundární spalování

Převzato z portálu "Jak Bydlet.cz"




  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON