Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Aktuální pohled na plynové vytápění


Po letech státem dotovaných plynofikací obcí poměrně značná část majitelů rodinných domků a bytů využívá zemní plyn pro vytápění, ohřev vody a pro vaření. V mnoha případech vlastní technicky zastaralá zařízení a stojí tak před problémem modernizace, zvláště v případě vytápění. Rostoucí ceny paliv čím dál více zatěžují rodinné rozpočty a nutí uživatele kotlů k úsporným opatřením. Proto musí výrobci kotlů vyvíjet nová úspornější zařízení s dokonalou regulací a s co nejnižším zatěžováním životního prostředí. Úspor v provozních nákladech domácností lze dosáhnout ve dvou směrech:

1. Zateplováním vytápěných prostor s utěsněním oken a dveří. V této oblasti jsou největší rezervy s možností snížení nákladů až o 50 %.

2. Výběrem vhodného kotle, který splňuje veškeré požadavky pro vytápění a ohřev TUV s danou soustavou. Správnou volbou lze ušetřit až 30 % nákladů na vytápění. Z tohoto hlediska se ubírá i vývoj teplovodních kotlů k dokonalejší regulaci, automatickému provozu, s možností naprogramování podle skutečných potřeb vytápěného prostoru.

Novými trendy ve vývoji kotlů pro tento a příští rok jsou :

1.Vysoká účinnost
2.Dokonalá regulace s mikroprocesorem
3.Provoz v závislosti na venkovní a vnitřní teplotě
4.Minimální zatížení životního prostředí
5.Potřebný ohřev TUV
6.Umožnit dvousměrnou komunikaci s kotlem z vytápěného prostoru přes modulační programátor.

Evropský trend ve vytápění rodinných domků a bytů s vlastním vytápěním je v nástěnných kotlích, kterých se jenom v západní Evropě prodá více než 5,3 miliónů ks ročně.

V popředí u nástěnných kotlů jsou typy s dokonalou regulací, využívající mikroprocesory, které mají širokou škálu možností naprogramo-vání, včetně vestavěného ekvitermu.Stále více se dostávají do popředí kondenzační kotle se stupněm využití spalného tepla až 107%. Toho je dosaženo tím, že kondenzační kotle získávají dodatečné teplo zkapalněním vodní páry ze spalin. V současné době se jich prodává téměř 2 mil. ročně v západní Evropě a jejich počet stále stoupá.

Jaká bude budoucnost ve vytápění bytůa rodinných domků?

V prvé řadě to bude maximální snížení tepelných ztrát účinnou izolací a využitím nových okenních a dveřních systémů. V této oblasti jsou největší rezervy. Dále se budou stále více využívat i netradiční zdroje tepla a při jejich velkosériové výrobě se může snížit i cena.

Vývoj kotlů bude směřovat ke kondenzačním systémům s nízkoteplotními vytápěnými soustavami. Pro regulaci kotlů se bude stále více využívat mikroelektroniky, která se dokáže přizpůsobit konkrétním vytápěcím podmínkám a dokáže dobře komunikovat s obsluhou.

Z uvedeného je zřejmé, že při plynofikaci bytů a rodinných domků se musíme dívat i do budoucnosti a přehodnotit problematiku vytápění s hlediska cen paliv a možných úspor.

Pořízení dražšího kotle v budoucnu uživateli výrazně uspoří peníze sníženou spotřebou plynu a během několika let zjistí, že se mu vyšší cena kotle vyplatila. Např. kondenzační kotle jsou o 10 – 20 tisíc Kč dražší, ale roční úspora činí 5 – 7 tisíc Kč, čímž se po 2 – 5 letech vrátí to, co majitel při nákupu kotle zaplatil za kotel navíc.


Převzato z portálu ABECEDA Bydlení



  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON