Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Jak na podlahové vytápění


Moderní systémy vytápění, mezi které bezesporu patří také podlahové topení (podlahové vytápění). Je to systém, který se u nás v posledních letech stal standardem, a to nejen díky estetické stránce. Výrazné úspory energie a zdraví prospěšné mikroklima v místnosti jsou silné argumenty pro to, aby lidé vsadili na "teplo od nohou" a vytvořili si doma ideální teplotní podmínky.

ilustrační obrázek

Podlahové vytápění je vhodné i pro aplikaci alternativních zdrojů energie. Hodí se do všech typů místností a prostor bez ohledu na způsob jejich využívání. V systémech podlahového vytápění lze volit mezi teplovodním a elektrickým, v tomto článku se budeme věnovat podrobněji systému teplovodnímu.

ilustrační obrázek

Podstatou systémů podlahového vytápění je rovnoměrné rozložení teploty po celé ploše vytápěné místnosti. Vysoký podíl sálání umožňuje dosažení pocitu optimálního komfortu v místnosti, a přitom je teplota přibližně o 2 °C nižší než u jiných způsobů vytápění. Nejvyšší teplota v místnosti je v úrovni podlahy, člověk má tak nohy v teple a nepociťuje chlad. Snížením teploty vzduchu o 2 °C při zachování tepelné pohody klesnou provozní náklady až o 15 %.

ilustrační obrázek

Typy podlahových krytin
Podlahové vytápění dovoluje použití všech podlahových krytin, jejichž tepelný odpor nepřesahuje hodnotu 0,15 m2 K/W. Hodnotu tepelného odporu podlahové krytiny udává výrobce a této podmínce vyhovují všechny běžně používané krytiny, jako je dlažba, plovoucí podlaha, koberec, PVC či parkety. Jelikož právě dlažba má nejmenší hodnotu tepelného odporu, je ideální její použití ve spojení s kondenzačním kotlem či alternativními zdroji energie. Při projektování podlahového vytápění je užitečné počítat s tím, že po čase může dojít ke změně podlahové krytiny, která bude mít vyšší tepelný odpor.

Příprava podlahy před montáží
Před zahájením prací musejí být instalována okna a dveře a začištěny stěny, aby tak bylo umožněno bezprůvanové schnutí topného potěru. Aby systémové desky dobře dosedaly na podklad, musí být podkladní beton před jejich uložením zbaven všech zbytků malty a čistě zameten.

ilustrační obrázek

Snadná instalace systému
Montáž systému gabotherm 1.2.3R je ve srovnání se všemi známými systémy mnohem snazší a rychlejší. Trubka gabomaxR 15 × 1,5 mm má vzhledem k nepatrné tloušťce stěny podstatně větší ohebnost / pružnost a současně má stejný průtok jako trubka 16 × 2 mm. Ve spojení se systémovou deskou z tvarovaného polystyrenu je montáž velmi jednoduchá.
K trubkám gabomaxR byla speciálně vyvinuta systémová deska gabotherm 1.2.3R s integrovanou tepelnou izolaci, izolaci proti kročejovému hluku a vlhkosti z polystyrenu s výstupky pro uchycení trubek. Trubky mohou být do této desky ukládány s rozestupem 7,5 cm a jeho násobky. Systémovou desku gabotherm 1.2.3R s tvrdou svrchní vrstvou a jádrem z polystyrenu s kročejovou izolací, lze velmi snadno bez prořezů zpracovávat krájecím nožem. Tvarové výstupky zaručují přesné dodržení požadované rozteče kotvení trubek dle projektu a chrání trubku před poškození při vlastní montáži.

ilustrační obrázek

Do které místnosti?
Nízkoteplotní systémy umožňují přizpůsobit vytápění jednotlivých místností jejich účelu: například kancelář bude vytápěna jinak než byt nebo chodba. Jsou vhodné do obytných i užitných prostor (domov, kanceláře, tělocvičny, bazény, haly aj.) bez omezení.

Moderní nízkoteplotní vytápěcí systém
Podlahové i stěnové topení zaručují energeticky úsporný provoz. Je zabudované v podlaze, či v omítce, a proto nenarušuje architektonické řešení a design interiéru. Patří mezi velkoplošné sálavé topné systémy. Z vytápěné plochy – podlahy nebo stěny – se teplo šíří rovnoměrně do celého prostoru. Teplota vody, která proudí trubkami v podlaze, je nižší než 50 °C, což představuje vysokou provozní úsporu energie.

TEXT: Ing. Pavel Vlach

Autor pracuje v společnosti KKH Brno, která se zaměřuje na komplexní energeticky úsporné systémy.

Převzato z portálu oBydleni.cz



  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON