Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Jak topit na chalupě? Vyberte si ten nejlepší způsob.


Vybrat správný zdroj tepla pro chalupu nebo chatu představuje něco docela jiného než volit topný systém rodinného domu. Rozdíly jsou zřejmé – zatímco u trvale užívaného topení rozhoduje praktičnost a ekonomika, u „rekreačního“ topidla si můžeme dovolit experimentovat a také lze uplatnit trochu romantiky a nostalgie.

  Ani tady ale nemůžeme zapomínat na logiku, takže v první řadě je nutné mít jasno v tom, co od topného systému očekáváme. Bude totiž rozdíl mezi tím, zda si chceme užít hlavně pohled do plamenů za sklem krbových kamen, jestli topidlo budeme využívat k pečení a vaření, anebo jestli s jeho pomocí budeme vytápět celý objekt. Od toho se odvine výběr konkrétního typu topení, nároky na stavební úpravy, rozpočet atd.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.   



KRBOVÁ KAMNA RADĚJI UNIVERZÁLNÍ

Velký boom zažívají v současnosti krby a krbová kamna. Není divu, na trhu jsou jich na desítky typů v různých cenových hladinách, ale hlavně poskytují komfort v kombinaci s nejžádanějším efektem krbu – s možností bezpečně pozorovat živý oheň. Ani efekt šetrného a ekologického vytápění není zanedbatelný. Současná krbová kamna poskytují nejrůznější možnosti. Pro chalupu nebo chatu jsou asi nejžádanější univerzální typy, které umožňují spalovat jak dřevo, tak třeba i dřevěné brikety, případně uhlí. Kombinovaný typ lze pořídit od cenové hladiny zhruba sedmi tisíc korun a ani zajištění paliva nepředstavuje vysoké náklady. Náročnější řešení představují krbová kamna s teplovodním výměníkem, která umožňují připojení topných těles nebo zásobníkového ohřívače vody. Díky tomu pak lze zajistit vytápění ostatních místností stavby. Výměník je schopen předávat do topných těles (zásobníku vody) v závislosti na typu kamen přibližně 47 až 58 % z celkového tepelného výkonu kamen. Krbová kamna představují racionální a rychlé řešení, které v interiérech nahrazuje krb, jehož stavba je nesrovnatelně náročnější a nákladnější. Dodávají se ve výkonech od 5 do 12 kW a disponují různým designem i komfortem obsluhy. Kamna se zpravidla vyrábějí z ocelových plechů, v konstrukci je spalovací uzavíratelná komora, některé typy jsou opatřeny samozavíracím mechanismem. Pohled do plamenů zprostředkuje osazení dvířek speciálním velkoplošným sklem, odolným teplotám až do 800 °C. Ve spodní části spalovací komory bývá umístěn jednoduchý pevný litinový rošt, před ním je umístěna zábrana proti vypadávání a sesouvání paliva na čelní sklo. Spodní část kamen může sloužit jako zásobník paliva.


 Kamna KVS MORAVIA 9114 jsou určená k vaření v domácnostech a k vytápění prostoru, v němž jsou umístěna. (Foto: KVS EKODIVIZE)   


KRBY V MODERNÍ VERZI

O topení v rekreačním objektu se může postarat i krb. Pokud jde o racionální hospodaření s energií, nelze spoléhat na klasickou otevřenou konstrukci. Krb s otevřeným ohništěm sice dokáže vyvolat romantické představy o životě v dávné minulosti, jeho topný efekt ale dosahuje s bídou 15 % a jako zdroj vytápění příliš nefunguje. Problém řeší moderní krbové vložky, které umožňují jednak bezpečnější provoz, jednak rovnoměrné hoření. Díky tomu mají pak účinnost srovnatelnou s jinými typy topení – kolem 80 %. A také u moderního krbu lze počítat s možností topení v ostatních částech stavby. Lze stejně jako u krbových kamen připojit teplovodní výměník a vytápět dům na principu ústředního topení. Voda v topném okruhu přitom může cirkulovat buď samospádem – samotížný systém –, nebo s pomocí čerpadla v nuceném oběhu, lze je ale využít i v bojleru na ohřev teplé užitkové vody. Kromě teplovodního topení je při využití krbu i možnost zavedení teplovzdušného topného systému. Teplonosným médiem je v tomto případě vzduch, který se ohřívá v opláštěné krbové vložce, a vzduch zahřívaný mezi jejím pláštěm a vnějším krytem se odvádí do jiných místností. Jeho rozvod zajistí teplovzdušné potrubí, které se zpravidla umísťuje pod stropy místností; v případě, že s teplovzdušným topením počítáme už ve fázi projektu, lze vymyslet i elegantnější způsob začlenění potrubí do konstrukce domu.


VAŘIT I TOPIT UMÍ SPORÁK

Topení a případná romantika živých plamenů ale nemusí být jediným požadavkem, který by mělo topení na chalupě splňovat. K provozu domácnosti patří neodmyslitelně vaření a plyn není všude možné využít, elektřina se zase může pěkně prodražit. I tady se nabízí moderní a přitom z tradice vycházející řešení – sporák na pevná paliva. Není to ale ten starý začouzený kus kovu a smaltu, který si pamatujeme z kuchyní našich babiček a prababiček. Moderní sporáky disponují elegantním designem, který je staví vedle jiných, technologicky vyspělých spotřebičů na plyn nebo elektřinu, a rovněž jejich konstrukce zaručuje naprostou čistotu provozu. Výrobci navíc přinášejí i další prvek kombinující efekt krbu a praktických kamen – některé typy sporáků mají prosklená topeniště. Sporák na pevná paliva je sice určen především k přípravě pokrmů a patří ke kuchyňskému vybavení, úspěšně ale splní i úkoly spojené s vytápěním domu. Tato zařízení mají schopnost vytápět poměrně velký prostor, takže se sporákem můžeme počítat i jako s hlavním zdrojem topení. Tuto skutečnost potvrzuje i možnost spojení sporáku s teplovodním výměníkem (stejně jako u krbových kamen a krbů, viz výše), ohřátou vodu lze napojit na systém radiátorů ústředního vytápění i bojler k ohřevu vody. V případě použití dřeva nebo dřevěných briket jako paliva lze navíc zajistit ekologický provoz. Instalace sporáků na pevná paliva v domácnosti musí být ale spojena se zvýšenou ochranou podlahy. Pokud nejsou kamna nebo sporáky umístěny na nehořlavé podlaze, je potřeba je postavit na ohnivzdornou tepelně izolující podložku z plechu, keramiky, užívá se ale také efektní speciální tvrzené sklo. To se doporučuje užít zejména pro dřevěné nebo plovoucí podlahy. Speciální tvrzené čiré sklo určené pro podložení těžkých spotřebičů na pevná paliva lze objednat v různých tvarech a provedeních. 



Při instalaci sporáku na dřevěnou podlahu chalupy je nutné nejprve postavit ohnivzdornou izolační podložku z plechu, keramiky či speciálního tvrzeného skla. (Foto: KVS EKODIVIZE)  



DYNAMICKÁ TEPLOVZDUŠNÁ KAMNA

Oblibu mezi topnými tělesy si zvlášť v rekreačních stavbách (ale nejen tam) získala teplovzdušná kamna. Jejich principem je ohřev vzduchu v mezeře mezi dvojitým opláštěním kamen a výsledkem pak velmi rychlý „náběh“ topného efektu. Horký vzduch z prostoru mezi opláštěním stoupá vzhůru a zároveň tak nasává z interiéru další (chladný) vzduch z jeho nižších částí. Zajímavým typem kamen tohoto typu jsou kamna kanadských dřevorubců známá pod označením bullerjan. Mají charakteristický válcový tvar obložený ocelovými trubkami, které jsou symetricky umístěny proti sobě. V čele válce je přikládací otvor a regulace přisávaného vzduchu, kouřovod ústí v zadní části válce. Topný efekt vzniká rychlým prouděním horkého vzduchu v trubkách na válci – jejich dolní konce nasávají studený vzduch při podlaze, prudce jej ohřejí a vypouštějí směrem ke stropu. Bullerjan je ale jen jedním z mnoha druhů teplovzdušných kamen, která je vhodnější označovat za kamna typu „free-flow“ – volné proudění. Těmito kamny je možné vytápět jednu místnost, v případě umístění ve vhodně lokalizovaném výklenku s průduchy do jiných místností lze topit i ve členitějších prostorách.


BEZ OBAV Z MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ

Při plánování topného systému v chalupě nemusíme obcházet ani moderní technologie. K tomuto účelu je možné využít kombinaci fotovoltaiky a tepelného čerpadla. Kombinovaný set (Schüco) lze sestavit podle konkrétních parametrů a požadavků. Propojením tepelného čerpadla voda-vzduch a fotovoltaických panelů se využívá energie nejen na ohřev užitkové vody, ale v závislosti na roční době také na vytápění domu. Pro zajištění optimální spolupráce všech komponentů – tepelného čerpadla, kombinovaného zásobníku a fotovoltaické instalace – je set vybaven hydraulickým modulem s inteligentní řídicí jednotkou. Integrovaná regulace zajistí optimální využití vlastní vyprodukované energie ze slunce, od ohřevu vody až po vytápění v zimě, či naopak chlazení objektu v letních měsících. Jednotka dokáže vyhodnotit a efektivně zkombinovat fotovoltaický výstup, energetickou spotřebu domácnosti, nákupní ceny energií (se zohledněním proměnlivosti cen elektrické energie v průběhu dne) i výkupní tarif při prodeji do sítě. Výsledkem je volba ekonomicky nejvýhodnějšího řešení, čemuž je samozřejmě přizpůsobena provozní doba tepelného čerpadla.




SPRÁVNĚ URČIT VÝKON

Funkčnost krbu určí jeho správně vypočítaný výkon. Obecně platí, že 1 kW výkonu vytopí asi 20 m3 prostoru. Například místnost o ploše 25 m2 se světlou výškou 2,90 m, podle objemu místnosti 72,5 m3, by měla být vytápěna krbem o výkonu 3,5–4 kW. Ne vždycky vám ale tyto teoretické propočty mohou v praxi bezpečně posloužit, hodně totiž záleží na konkrétních podmínkách. Předimenzování vede k nepříjemnému efektu přetápění.
Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.         


  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON