Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Vysokotlaké čističe - horké a studené


Jaký je  vysokotlaký čistící systém horké vody potřebný k odstranění nečistot nebo znečištění? A jaké typy aplikací lze řešit pouze studenou vodou? Ann Laffeaty žádá výrobce vysokotlakých čisticích systémů o klady a zápory chladného a horkého. 


vysokotlaké čištění  

Studená voda dodávaná pod vysokým tlakem je vysoce účinný způsob čištění velkého množství látek ze stěn, podlah a dalších povrchů. Některé druhy znečištění, jako je mastnota, olej a barva, lze těžko odstranit pouze pomocí studené vody, což znamená, že může být zapotřebí doplnit teplo. Teplá voda je však dražší a může způsobit poškození povrchu.

Kdy tedy by operátor zvolil teplou vodu nad chladem? A jaké jsou výhody a nevýhody každého typu systému?

Studená voda funguje dobře se specifickými typy nečistot a znečištění podle Andrewa Caddicka, vedoucího skupiny produktových řad Nilfisk-Advance pro profesionální vysokotlaké myčky. "Studená voda může být použita k odstranění typu půdy, která neobsahuje žádný olej, mastnotu ani tuky, " řekl.
"Například vyčistí od povrchů látky jako živočišný odpad, písek, bláto, obecný prach a minerální nečistoty. Skupiny zákazníků, jako jsou zemědělští pracovníci, živnostníci a řemeslníci a lidé pracující v oblasti stavebnictví, stavebnictví a pohostinství, tradičně čelí situacím, kdy bude požadována jednotka studené vody.

"
Řekne, že tlakové myčky na teplou vodu jsou naopak efektivnější při odstraňování znečištění mastnotou, tukem nebo obsahem oleje, i když jsou používány za podobných tlaků a průtoků. "Těžký průmysl a automobilový segment jsou tradičně více zaměřeny na čističe teplej vody," řekl.

Podle společnosti Caddick mají stroje na studenou vodu řadu výhod oproti verzi pro teplou vodu.
"Stroje na přípravu teplé vody jsou obvykle těžší a méně mobilní a počáteční nákupní náklady jsou vyšší," řekl. "Náklady na údržbu budou také vyšší kvůli potřebě udržovat kotel namísto jednoduché jednotky motorového čerpadla. A samozřejmě, ohřátá voda přináší náklady na palivo. "

V některých případech, říká, nadměrné teplo může být kontraproduktivní. "V potravinářském průmyslu, kde odpad, který se má odstranit, bude často obsahovat bílkoviny, například horká voda zvyšuje čisticí účinek - ale až na teploty 56 stupňů," řekl. "Nad touto teplotou se účinnost čištění snižuje, protože bílkoviny budou" znovu vařené ", což způsobí, že se budou držet na povrchu."

Možné znečištění


Dodává, že existují další okolnosti, kdy by čisticí prostředky na teplou vodu nebyly vhodné.
"Stroj na přípravu teplé vody, který používá kotle na naftu, vydává výfukové plyny," řekl. "V některých segmentech, jako jsou nemocnice a potravinářský průmysl, není použití takových jednotek povoleno kvůli případnému znečištění životního prostředí."

Dibo generální ředitel Pierre van den Borne souhlasí s Caddichem, že nižší náklady na studené vodní stroje jsou jednou z hlavních výhod. "Není zapotřebí žádná elektřina nebo palivo k ohřevu vody," řekl. "Stroj na ohřev vody může také způsobit poškození povrchu, který není tepelně odolný. Profesionální čističe však budou dostatečně schopné správně posuzovat každé pracovní místo a zabránit tomu. "

Řekne, že řada faktorů ovlivní výběr studené nebo teplé vody pro čištění pod vysokým tlakem. "Často vidíme, že zemědělci čistí stáje studenou vodou s vyšším průtokem vody a menším tlakem, aby mohli vypláchnout špínu," řekl.

"Typické použití pro teplovodní stroje je na straně druhé odstraňování oleje nebo tuku.
A ve skutečnosti většina čističů dává přednost práci s horkou vodou, protože účinněji čistí při nižších tlacích. Záleží však na povrchu. "

Linda Schrödterová společnosti Kärcher uvádí také nižší náklady na nákup jako jednu z hlavních výhod strojů na studenou vodu.
"Jsou také kompaktnější a lehčí, což jim usnadňuje manipulaci," řekl Schrödter. "A skutečnost, že jsou jednodušší k přepravě, může být místo jejich používání často měněno."

Říká, že typické oblasti použití pro vysokotlaké čističe studené vody zahrnují stavební, automobilový a zemědělský průmysl. "Čistící prostředky na teplou vodu jsou také vhodné pro použití v těchto oblastech pro specifické úkoly: například horká voda bude účinně odstraňovat mastnou, mastnou nebo tvrdohlavou nečistotu v automobilovém a stavebním průmyslu, zatímco v zemědělství může být použita ke snížení počtu mikroorganismů . "

Podle Schrödteru jsou nevýhody strojů na studenou vodu delší, než budou vyčištěné plochy připraveny k dalšímu zpracování. "Čištění může být také méně účinné při použití studené vody, protože zmrazené oleje a maziva se emulzifikují tak rychle," řekla.
"Ve skutečnosti stroj na studenou vodu obvykle trvá až o 35 procent déle než stroj na horkou vodu k provedení stejného úkolu, protože špína se nerozpustí tak snadno a tím se snižuje ekonomická účinnost. "

Při použití studené vody je často nutné přidat prací prostředek, aby se odstranil mastnota, olej, pryskyřice a bílkoviny - a to zvyšuje náklady a vede k znečištění životního prostředí.
A na rozdíl od horké vody, studená voda neznižuje počet mikroorganismů.

Ve skutečnosti má pocit, že horká voda je často nejlepší volbou na jakémkoli povrchu, který je odolný vůči teplu - dokonce i na jemných fasádách starších budov.
"Použití horké vody může skutečně chránit citlivé povrchy," řekl Schrödter. "Stejný čisticí účinek lze dosáhnout i při horké vodě, jako při studené teplotě, ale při nižším pracovním tlaku. Tepelná energie je důležitým faktorem při čištění, protože každých 10 ° C zvýšení teploty zdvojnásobí reakční rychlost. "

Říká, že když se ropa, mastnota nebo saze uvolňují teplem, je snazší odstranit, zatímco emulze oleje a tuku ve vodě se urychluje pomocí horké vody. "Vyhřívané povrchy se také rychleji vyschnou," řekla.

Ještě vyšší teploty


Podle Schrödteru lze teploty vody ještě zvýšit, aniž by došlo k poškození povrchu, za předpokladu, že vyšší teploty budou vyrovnány s nižšími průtoky.

"Snížením průtoku vody lze provádět čištění i při teplotě páry až 155 ° C," řekla. "Díky kombinaci bezprašné páry a tlaku lze uvolnit i nejtěžší nečistoty a vysoká úroveň čisticí účinnosti bez použití chemických přísad. Parní stupeň je například ideální pro odstraňování bitumenových povlaků a jiných nátěrových hmot, stejně jako nánosů sazí, lišejníků a řas. "

Jemné čištění


Říká, že vyšší teploty jsou často lepší volbou na jemných površích, protože teplo umožňuje jemnější čištění.
"Je důležité zajistit, aby byly parametry ovlivňující činnost stroje nastaveny správně, aby nedošlo k jejich poškození," dodává.

Podle společnosti Schrödter musí být při použití trysky pro horkou vodu zohledněny faktory, jako je úhel trysky a typ trysky; rozstřikovací vzdálenost; tlak v trysce; průtok vody a reakční doba. A v každém případě, dodává, teplo versus chlad není nutně černobílý problém. "V zájmu energetické účinnosti lze teplotu vody u všech našich modelů podle potřeby měnit podle potřeby od 20 ° C do 155 ° C," uvedla. "I když ve skutečnosti se mnoho druhů znečištění snadno odstraní při teplotě kolem 60 ° C."

Andrew Caddick společnosti Nilfisk-Advance souhlasí se společností Schrödter, že efektivita čištění není jen případ horké a studené.
"Konečný výsledek bude také záviset na hladině tlaku a toku vody a na tom, zda se použije nebo nečistí," řekl. "Všechny tyto parametry lze kombinovat, aby poskytovaly optimální čistící roztok."

A přidává vysokotlaké čističe, které dodávají horkou vodu, může být v některých případech tou nejlepší a nejvýhodnější možností.
"U aplikací, kde je třeba odstranit maziva, oleje nebo tuky, testy ukázaly, že jednotka s horkou vodou může snížit dobu čištění až o 50 procent," řekl. "Při použití stroje s ekvivalentním průtokem vody a velikostí motoru to může výrazně snížit provozní náklady i po zohlednění spotřeby paliva."

Jako příklad říká, že při použití tlaků 180 barů a studené vody dodané v množství 1 100 litrů za hodinu bude operátor schopen vyčistit olej a mastnotu z kovového povrchu třikrát rychleji, než kdyby měl použít 720 litrů studenou vodu za hodinu při stejném tlaku.


"Mohli by však vyčistit šestkrát až sedmkrát rychleji, kdyby používali 180 barů a 810 litrů za hodinu zahřátých na 60 ° C," řekl. "Díky této zvýšené účinnosti čištění budou celkové provozní náklady výrazně nižší u čističky teplejší vody, než u jednotky studené vody. A to znamená, že po celou dobu provozu stroje by byla jednotka s teplou vodou nejlepší ekonomickou volbou. "

Dodává, že existuje mnoho aplikací, kde horká voda významně nezvyšuje účinnost čištění nebo kde může být účinek horké vody kompenzován použitím studené vody v kombinaci s pracím prostředkem.


"Cílem je zkrátit dobu čištění uživatele, která pak sníží provozní náklady," řekl Caddick. "Naším cílem je určit nejlepší postupy pro každou aplikaci."

Dibo Pierre van den Borne souhlasí s tím, že úklid může být urychlen pomocí teplovodní jednotky. "Vyšší teploty mají však negativní vliv na bílkoviny a syntetické materiály," řekl.

"Povrch musí být odolný vůči horké vodě a tlaku." Podle něj má čištění studenou vodou tendenci vyžadovat použití vyšších tlaků nebo chemikálií. "Zvyšování tlaku šetří čas, ale použitý tlak by měl záviset na stupni a druhu znečištění, stejně jako na křehkosti povrchu, který musí být vyčištěn," řekl.

A dodává, že každé úklidové práce musí být považováno za individuální případ. "Povrch a druh znečištění budou mít konečně vliv na to, zda by měl být čištěn horkou vodou nebo studenou vodou," řekl. "Neexistuje žádné obecné pravidlo, které by říkalo, že čištění musí být provedeno tak či onak."     

 

Převzato z portálu

 

 logo


  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON