Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Kotlíková dotace, Dešťovka a Nová zelená úsporám v roce 2019.


 Už je tady zase kotlíková dotace. Částka připravená na její třetí vlnu se vyšplhala na 3,125 miliardy korun a má vystačit na výměnu až 30 tisíc zastaralých kotlů. Nově bude také Státní fond životního prostředí (SFŽP) nabízet zájemcům bezúročnou půjčku na pokrytí rozdílu mezi cenou instalace nového kotle a výše dotace. Zajistit se tak má hladký přechod i pro rodiny bez dostatečných úspor. Změny se nevyhnou ani dalším projektům. Jak bude vypadat Dešťovka a Nová zelená úsporám v roce 2019?

 

Na uhlí v kotli zapomeňte Za první dvě vlny kotlíkové dotace se z prostředků Ministerstva životního prostředí (MŽP) podařilo vyměnit 60 tisíc starých kotlů. Do konce roku 2020 se má toto číslo zvětšit o dalších 30 tisíc. To ovšem nestačí. V roce 2022 mají být již všechny kotle první a druhé emisní třídy vyřazeny z provozu, ale v ČR se jich odhadem stále využívá kolem 300 tisíc. Nepříliš oblíbená opatření Ministerstva životního prostředí budou navíc směřovat obyvatele směrem od lokálního vytápění uhlím. Dotace se tudíž nově nebudou vztahovat ani na moderní kombinované kotle s možností jeho spalování.  
Třetí vlna kotlíkové dotace je podrobně popsána se všemi dodatečnými dokumenty (například základní vzor žádosti o poskytnutí dotace) na stránkách Operačního programu Životního prostředí (OPZP) pod 117. výzvou. Zájemci o výměnu kotle mohou od MŽP získat dotaci až 120 000 korun. Osoby v lokalitách se zhoršenou kvalitou ovzduší mohou navíc obdržet bonus až 7 500 korun. V kombinaci s Novou zelenou úsporám je pak k dispozici ještě dalších 20 000 korun. 
 
V Moravskoslezském kraji bude spuštěn zkušební projekt od SFŽP s cílem zpřístupnit finančně nákladnou výměnu starého kotle osobám s nedostatečnými úsporami. Místním obyvatelům budou nabídnuty bezúročné půjčky na pokrytí až 100 % částky, která po dotaci zbyde zaplatit. Jestliže se tento systém osvědčí, bude rozšířen i do Ústeckého a Karlovarského kraje. Pro informaci, kdy si budete moci zažádat o dotaci, sledujte noviny, web krajského úřadu nebo zkuste kontaktovat administrátory přímo. 


Maximální výše dotace na způsobilé výdaje
Tepelné čerpadlo 80 % max. 120 tisíc korun
Kondenzační kotel 75 % max. 90 tisíc korun
Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou 80 % max. 120 tisíc korun
Kotel na biomasu s ruční dodávkou 75 % max. 100 tisíc korun

 

Plánovaná omezení související s prodejem a provozem kotlů Při snaze snížit počet neekologických kotlů je používána metoda cukru a biče. Spolu s dotacemi tak jsou zaváděna omezení v prodeji a používání nejméně ekologických kotlů.
Platí od Popis
1. ledna 2014                                   Zákaz prodeje kotlů 1. a 2. emisní třídy
1. ledna 2017                                   Povinnost předložit revizi kotle včetně označení emisní třídy
1. ledna 2018                                   Zákaz prodeje kotlů 3. emisní třídy
1. ledna 2020                                   Zákaz prodeje kotlů 4. emisní třídy
1. září  2022                                   Zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy
 

Převzato z portálu ušetřeno.




  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON