Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Jak ochránit kamna s výměníkem, když vypnou proud?


Venku tuhne a zima se začíná hlásit o slovo. Ráno škrábeme auto, ven chodíme zabalení do teplých kabátů, na rukou rukavice. O to víc se těšíme na návrat domů, kde na nás čekají pěkně rozehřátá kamna. Jenže zima s sebou přináší kromě mrazu a sněhové nadílky i nepříjemnosti v podobě zvýšeného rizika výpadku proudu. Když máte doma kamna s výměníkem, je to problém. Jak kamna v takovém případě ochránit?

 

kamna s výměníkem

 

Kamna jsou tím, co dělá z domova skutečný domov. Ne nadarmo se říká teplo domova. Jenže když topíte pomocí kamen s výměníkem a vypne proud, nastane problém. Bez proudu totiž nefunguje oběhové čerpadlo, které se stará o cirkulaci vody mezi teplovodním výměníkem a radiátory.

Voda v radiátorech stojí a ochlazuje se, ve výměníku se ale blíží k bodu varu. Existuje nějaký způsob ochrany krbových kamen s výměníkem před přetopením?

 

Jak kamna s výměníkem ochránit při výpadku proudu?

K tomu, aby topení fungovalo, je zapotřebí, aby se voda v celé soustavě neustále točila. Z výměníku proudí do radiátorů horká, z radiátorů se vrací do výměníku už ochlazená.

Víte, že se voda ve výměníku nesmí nikdy vařit? Na výstupu by měla mít teplotu 75°C, na vstupu do výměníku jen 60°C.

 

Mohou kamna bouchnout?

Správně zapojená kamna nebouchnou. A to ani ve chvíli, kdy se teplota vody ve výměníku přiblíží k bodu varu. Zachrání je pojistný ventil, který by soustava měla obsahovat, a který se otevře ve chvíli, kdy teplota a tlak začnou šplhat nahoru. Pozor! Kamna ochrání, doma ale asi budete trochu „plavat“.

Jde tomu zabránit?

Ano! A hned několika způsoby.

  1. Samotížným systémem
  2. Vychlazovací smyčkou
  3. Automatickou regulací primárního vzduchu
  4. Pomocí záložního zdroje

Samotížný systém se osvědčil u menších přízemních staveb

Krbová kamna s výměníkem mohou fungovat i bez oběhového čerpadla, které je na proudu závislé. Čím je totiž voda teplejší, tím víc se posunuje v trubce topení a bude cirkulovat sama, bez pomoci elektřiny. Má to ale jeden háček.

POZOR: Funguje to jen v případě, kdy kamna jsou výš než radiátory a ty se zároveň nenacházejí moc daleko od kamen.

 

Vychlazovací smyčka je součástí výměníku

Když se výměník začne přehřívat, otevře se ventil citlivý na teplo a do smyčky začne napouštět vodu z vodovodního řádu, která výměník rychle ochladí. U některých modelů je vychlazovací smyčka již součástí kamen, u některých ji lze dokoupit jako příslušenství. Tyto informace si můžete ověřit na https://www.haassohn-rukov.cz/produkty/prislusenstvi/04-tas-vychlazovaci-smycky-krb-kamna

 

POZOR! Musíte být napojení na vodovodní řád. Kdo má doma studnu, tomu vychlazovací smyčka nemůže fungovat, protože když nejde proud, nefunguje ani čerpadlo na vodu ve studně.

 

Automatická regulace primárního vzduchu je základní výbavou v kamnech

Jakmile teplota vody překročí hranici 95°C, speciální kladka uzavře přívod vzduchu, oheň se ztlumí a teplota se sníží. Počítejte ale s tím, že to nebude hned. Ohni chvíli trvá, než vyhasne.

 

Záložní zdroj pro oběhová čerpadla

Stojí asi 6000 Kč, investice do něj se vám ale vyplatí. Potopa v domácnosti by vás přišla dráž. Navíc není třeba zasahovat do kamen, baterie napojená mezi zásuvku a oběhové čerpadlo se neustále nabíjí, aby v případě výpadku elektrického proudu mohla zaskočit. Čerpadlo tak pak bude pohánět proud z baterie.

 

Náš tip: Nikdy se nesnažte oheň v kamnech uhasit vodou. Velký rozdíl teplot by je poškodil, litinová kamna mohou dokonce prasknout. Místo toho zkuste z ohniště vyndat co nejvíc rozžhaveného dřeva, nebo vyneste horký popel a otevřete okna a dvířka kamen, aby mohl výměník zchladnout.

 

Převzato z portálu oBydleni.cz




  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON