Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Plynové kotle SIRIUS ve Vysokých Tatrách.


Autor: Karla Pluháčková

V dubnu tohoto roku firma MORA - TOP s.r.o. uvedla na český a slovenský trh nový plynový závěsný kotel klasické konstrukce s účinností 92,5 % nazvaný SIRIUS. Dvacet tři kusy těchto plynových kotlů bylo instalováno v apartmánových domech v Nové Lesné ve Vysokých Tatrách.
SIRIUS se stal novou generací plynových kotlů, které svou vybaveností a technickým zpracováním dosahují vysoké úrovně a řadí se tak mezi špičku ve své třídě. Nabízí jistotu bezpečného a ekonomického provozu a v dnešní době energetických úspor a velkých nároků na bezpečnost je vhodným řešením pro vytápění plynem.

Nástěnný plynový kotel SIRIUS
Modernizovaná klasika

Jedná se o plynové, průtočné, teplovodní kotle kategorie I2H, spalující zemní plyn. Jsou to nástěnné spotřebiče určené pro vytápění rodinných domů, budov a společných prostorů s tepelnými ztrátami do 20, 25 nebo 35 kW. Jedná se o novou generaci kotlů klasické konstrukce, u nichž byla do praxe uvedena spousta nových poznatků a vylepšení, které vycházely z poznatků servisních techniků a požadavků zákazníků.Byl zvýšen komfort ovládání a zlepšené možnosti servisu kotle. Byly zde provedeny mnohé změny na osvědčené konstrukci hydroskupiny i plynové armatury. Mnoho změn bylo provedeno také v ovládání kotle a jeho nastavování.


Parametry a výhody kotle

Nástěnné plynové kotle řady SIRIUS obsahují 3 typy:
  • SIRIUS 20 kW (5-20 kW), provedení kombi, sólo, komín, turbo,
  • SIRIUS 25 kW (6-25 kW), provedení kombi, sólo, komín, turbo,
  • SIRIUS 35 kW (9-35 kW), provedení kombi, sólo, komín, turbo.
Rozměry kotle jsou v mm 775 (v) × 400 (š) × 380 (h), charakteristická je jeho vysoká účinnost 92,5 % a nízká spotřeba plynu vyplývající z velmi úsporného provozního režimu, samozřejmostí je ekvitermní regulace a vhod přijde komfortní komunikace přes LCD displej umožňující snadné nastavení parametrů kotle. Další výhody nového kotle SIRIUS jsou:
  • autodetekce připojených čidel,
  • automatická ochrana kotle proti podpětí nebo přepětí v elektrické síti,
  • nízká spotřeba plynu díky PI regulaci
  • výkonu kotle v režimu OV i TUV,
  • zachování funkce kotle do topného systému při poruše okruhu TUV,
  • možnost připojení nepřímotopného zásobníku TUV i u kombinovaných kotlů,
  • maximální využití energie díky celoměděnému monotermickému výměníku tepla, tzv. mokré spalovací komoře,
  • možnost omezení maximálního výkonu pro režim OV i TUV,
  • přesné snímání průtoku TUV turbínkou s Hallovým efektem1,
  • nastavitelný časový doběh čerpadla.
Bezpečnost a spolehlivost

Nový kotel SIRIUS je automat. Po odborném uvedení do provozu nevyžaduje žádná zvláštní nastavení a sám se přizpůsobí otopné soustavě. Veškeré funkce jsou jištěny dvojnásobně, některé i trojnásobně. Kotel nedovolí spuštění hořáku bez patřičných průtoků otopné vody či bez vody úplně (prasklý rozvod v otopné soustavě, apod.), dále uzavře plynový ventil, pokud není odpovídající průtok TUV a pokud poklesne tlak v systému (poškození).

Apartmánové domy v Nové lesné mají krásný výhled na vrcholky Vysokých Tater.


Kotel také nedovolí únik plynu přes plynový hořák, protože detekce plamene na otevřeném hořáku je zabezpečena ionizační pojistkou a zamezí vnikání spalin do místnosti. Díky elektronické regulaci a omezovači teploty na výměníku, který odstavuje celý kotel z provozu, nemůže dojít k přehřátí vody výměníku v jakémkoliv poruchovém stavu. U verze turbo nedovolí manostat kotel spustit, pokud není v činnosti ventilátor.

V každém apartmánu je umístěn samostatný plynový kotel SIRIUS.


Spolehlivost provozu kotle zajišťuje řídicí jednotka, ke které jsou prostřednictvím speciálních relé připojeny všechny uzly kotle. Je vybavena zvláštním filtrem, který ji chrání před rušivými vlivy elektromagnetického vlnění. Pracuje stabilně při napětí 170-250 V, při poklesu napětí se kotel automaticky vypne ochranou podpětí (funkce ESYS) a při napětí nad 250 V dojde k vypnutí kotle přepě.ovou ochranou a k jeho zapnutí dojde automaticky poté, co se napětí v síti stabilizuje zpět do rozpětí mezi 170-250 V.

Instalace kotle SIRIUS v jednom z aprtmánů v Nové Lesné.Efektivní ohřev vody

Na základě více než padesátiletých zkušeností firmy s výrobou měděných výměníků byly pro kotle SIRIUS speciálně vyvinuty unikátní celoměděné výměníky s účinností 94 % umožňující efektivní ohřev vody i při malém výkonu hořáku. Kotel rychle ohřeje topný systém, a poté pracuje v režimu vytápění pouze na minimální výkon. Přitom v případě potřeby kotel ohřeje takové množství užitkové vody, jaké bude uživatel požadovat.

Referenční stavba

Kromě běžných instalací plynového kotle SIRIUS do rodinných domů a bytů a mimo běžné záměny za staré kotle zn. MORA provedené v letošním roce byly dodány tyto kotle také na Slovensko do Vysokých Tater. Jednalo se o 23 ks těchto plynových kotlů pro instalaci v apartmánových domech v Nové Lesné ve Vysokých Tatrách (více o projektu na www.tatryakonadlani.sk). V každém apartmánu je umístěn samostatný plynový kotel SIRIUS pro vytápění a průtokový ohřev vody. Kotle byly uvedeny do provozu 11. 9. 2008 a staly se tak vzorovým využitím topné techniky značky MORA-TOP, jejíž kvalitu prověří drsné tatranské podnebí.

1 Hallův jev patří mezi tzv. galvanomagnetické jevy. Působíme-li na proudící vodivou kapalinu (např. v  plastové trubici) magnetickým polem, jehož magnetické siločáry jsou kolmé na osu trubice, pak se na protilehlých okrajích trubice, jejichž spojnice je kolmá na osu trubice i  směr magnetických siločar, indukuje elektrické napětí. Trubici lze v  těchto místech opatřit elektrodami a  napětí snímat. Voda, která obsahuje množství elektrických nábojů, minimálně ionty H+ a  OH-, se pro tato měření dobře hodí.

Převzato z portálu
"tzbinfo"



  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON