Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Krbové ventilátory poháněné dřevem.


Elektřina bez konce stále zdražuje. A vypadá, že do konce života to již jinak nebude. Taky není příliš spolehlivá. Při nedávné kalamitě některé domy na Vsetínsku byly až 3 týdny bez proudu.



Stále více rodinných domků buduje rekuperace a teplovzdušné rozvody na krb, zvláště ke dřevoplynovým krbům neboli ke krbům s dvojitým spalováním.  To jsou krby, kdy poleno dřeva hoří 6 až 12 hodin bez obsluhy. Dřevo dnes začíná být velmi levné a žádané topení. 


Jak to udělat, aby teplovzdušné rozvody z krbu v domě pracovaly bez elektřiny? 

Jedním z řešení jsou samotížné teplovzdušné rozvody. Zde je potřeba mít potrubí průměru cca 10 cm. Navíc teplo jde perfektně nahoru, ale hůře dolů. Má tendenci utéci do horních pater domu. Popřípadě ke stropu. 

Nucené rozvody

Pokud velikost rozvodů nepočítá projektant, dělají se někdy i o průměru jen 5 cm. Je nutno však mít v rozvodu vzduchu ventilátor. Bude – li tento ventilátor elektrický, jste závislí na monopolu a na sítích. Se všemi jejich nevýhodami.   Mnohem výhodnější je proto mít rozvody vzduchu, kdy pohon ventilátoru je řešen teplem krbu.  

Termoelektrický článek 
 

Je velmi jednoduchý, snad, pro dnešní dobu optimální zdroj elektřiny. Zatopíte v krbu a teplem krbu cca od 50 o C teploty stěny krbu začne článek vyrábět elektřinu. Článek je jednoduchý, spolehlivý, bez pohyblivých dílů. Jištěný proti přehřátí. Elektřina pak roztáčí běžný ventilátor. Tyto ventilátory mají různý výkon, cca 150 m3 vzduchu za hodinu. Po vychladnutí krbu ventilátor zase vypne.  

Ventilátor na bázi Stirlingova motoru
 

Opět zatopíte v krbu.  Teplo z krbu je zdroj energie pro Stirlingův motor. Na hřídeli motoru je vrtule ventilátoru. Výkony jsou podobné. Ceny kolem 3 000,- Kč, což není mnoho.  Tyto ventilátory se používají i bez rozvodů vzduchu, tak, aby rozhýbaly vzduch v domě. Třeba jen na krbových kamnech.   Myslím, že ventilátory poháněné dřevem činí váš dům více bezpečným a méně závislým na síťových dodavatelích energií.  

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Převzato z portálu JakBydlet.cz


 



  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON