Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Plynové kotle


Autor: Petr Kuřina

Pokud jsme se rozhodli, že budeme v domě používat k topení plyn, nezbývá než zvolit vhodný plynový kotel. V současné době máme na výběr z velké řady různých zařízení a právě tato široká nabídka dnešního trhu způsobuje, že se při výběru můžeme cítit dosti nejistě a zmateně. Nejedná se však o nic složitého, stačí, pokud si osvojíme alespoň základní vědomosti o jejich druzích, výhodách a nevýhodách. Veškeré odborné parametry a údaje jsou již starostí zaškolených zaměstnanců prodejny či montážních pracovníků, tito nám osvětlí další skutečnosti a sami navrhnou možné alternativy. Základní přehled o celé problematice by vám měl poskytnout následující text.

ilustrační foto - plynový kotel závěsný

Stacionární kotel

Základním typem plynových kotlů jsou kotle stacionární, určené pouze pro vytápění rodinných domů. Stacionární kotel tedy stojí na zemi (není závěsný) a odtah spalin je řešen odvodem do komína.
V případě potřeby je k němu možno  připojit zásobník na teplou vodu. Tento druh plynových kotlů je vybaven nerezovým výměníkem s uzavřenou spalovací komorou a je určen na vysoké výkony, a to 150 kW a více. Kotel se nejčastěji ovládá přes displej, běžnou součástí dnes bývá tzv. ekvitermní regulace, reagující na změny teploty v exteriéru.
Tyto kotle jsou také vybaveny kontrolou odtahu spalin a přítomnosti plamene, již standardem je potom autodiagnostika – na digitálním panelu se zobrazuje značka poruchy.
Výkon nejmenších typů začíná na 12 kW a jejich cena začíná asi na 25 000 Kč. Pokud chceme využít kotel se zabudovaným zásobníkem teplé vody, musíme počítat s investicí pohybující se od 40 000 Kč.

Závěsný kotel

Závěsný plynový kotel patří v současné době mezi nejpoužívanější. Na rozdíl od stacionárních kotlů se zavěšuje na zeď, což je velmi praktické, hlavně kvůli úklidu kolem. Tyto kotle jsou také menší a skladnější. Výkon těchto zařízení se pohybuje od 3 do 24 kW.
Doplňky, jako ekvitermní regulace a autodiagnostika jsou taktéž standardní součástí, jako u kotlů stacionárních.
Závěsné kotle bývají řešeny jako tzv. turbokotle. Toto znamená, že spaliny se neodvádí komínem, ale odtah je zajištěn výdechem na zdi.
Pokud vezmeme v úvahu nejjednodušší typ určený pouze pro vytápění domu, musíme počítat s cenou začínající na 25 000 Kč.
Jistou variantou závěsného plynového kotle je kombinovaný kotel s průtokovým ohřevem teplé vody. Tento probíhá v biotermickém výměníku. Na trhu jsou také zařízení se zabudovaným zásobníkem teplé vody.

Kondenzace vody v plynovém kotly

Při spalování zemního plynu vzniká vodní pára, takto nám uniká asi 10 % energie ze spalného tepla. S neustále rostoucí cenou plynu je tento fakt stále více diskutován. Právě proto jsou dnes na trhu moderní kondenzační kotle.
Zatímco u stacionárních a závěsných kotlů je zmiňovaná kondenzace nežádoucí, kondenzační kotle ji naopak využívají. Tato zařízení obsahují speciální kondenzační výměníky z nerezové oceli nebo lehkých slitin pro využití kondenzované páry. Toto s sebou přináší úsporu nákladů a vyšší účinnost. Jsou řešeny v provedení turbo, tudíž bez potřeby komína. Jejich výkon se pohybuje od 5 do 30 kW, obsahují veškeré výše zmíněné doplňky, cena těchto kotlů se pohybuje od 45 000 Kč nahoru.


Převzato z portálu Svět Řemesel.cz



  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON