Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Topný olej - efektivní, ekologické, bezpečné a cenově dostupné palivo


V současné době probíhá jak v médiích tak mezi laickou i odbornou veřejností debata o tom, který systém nebo palivo pro vytápění a přípravu teplé užitkové vody v rodinných domech zvolit. Poněkud stranou této debaty zůstává využití topných olejů, jenž mají v energetickém mixu vyspělých ekonomik, jako jsou USA nebo Německo, nezastupitelnou a významnou pozici. Ve svém příspěvku bych rád uvedl několik zásadních argumentů, které podporují myšlenku, že topný olej si pozornost spotřebitelů v ČR jistě plně zaslouží.


Argument č. 1 - přátelský k životnímu prostředí

Mnozí z nás si pod pojmem "kapalná paliva na vytápění" nebo "topný olej" představí mazut, který se už dnes používá pouze sporadicky v teplárnách nebo výtopnách. Pravda je taková, že nízkosirný topný olej extra lehký (zkráceně TOEL), který se jako palivo využívá jak v rodinných domcích tak ve velkých kotelnách, je palivem, u nějž je míra emisí, které vznikají jeho spálením, redukována na minimum a svými parametry se tak blíží zemnímu plynu. Na trhu v ČR je rovněž k dispozici TOEL s podílem biosložky. V Německu jde vývoj ještě dále a vědci zde vyvíjí 100% biologický topný olej, který pochází z rychle rostoucích dřevin a trav, nikoliv ze zemědělských produktů vhodných k potravinářským účelům.


Argument č. 2 - cenově výhodný pro spotřebitele

Trh s TOEL je v rámci celé Evropy zcela deregulovaný a silně konkurenční. Této výhody může spotřebitel využít ve svůj prospěch a nakoupit u toho dodavatele, který mu aktuálně nabídne nejlepší podmínky. Neexistuje zde žádné omezení, jako v případě elektřiny nebo plynu, kdy lze dodavatele měnit pouze v zákonem vymezeném období. Ceny TOEL jsou v ČR určovány s týdenní platností. Posuzujeme-li je z dlouhodobého hlediska, tak neplatí, že pouze rostou, jako např. u elektřiny, ale jejich vývoj skutečně zobrazuje střet nabídky s poptávkou. Dle mých průzkumů se průměrná cena pro domácnost za měsíc únor 2009 pohybovala v rozmezí 1,40 - 1,80 Kč/kWh. Snad jen pro ilustraci uvedu, že současná platná cena elektřiny v tarifu d26D se pohybuje v rozmezí 1,78 (NT) - 3,86 (VT) Kč/kWh s tím, že nízký tarif platí pouze 8 hodin denně! Vezmeme-li v úvahu trh v sousedním Německu, tak v průběhu let 2003 - 2007 byl topný olej pro domácnosti v průměru o 25 % levnější než zemní plyn. Zmíněný rozdíl je patrně také důvodem skutečnosti, že topný olej, jako palivo, používá v této zemi více než 6,3 milionu domácností.


Argument č. 3 - vysoká bezpečnost dodávek

Topné oleje jsou produktem vzniklým přepracováním ropy v rafinériích stejně jako ostatní kapalná paliva, se kterými se setkáváme v našem každodenním životě a k nimž náleží např. motorová nafta nebo benzín. Ověřené zásoby ropy, které lidstvo dokáže za současné úrovně těžební technologie hospodárně vytěžit, činí cca. 229 miliard tun. Dalších přibližně 332 miliard tun této suroviny je uloženo v zásobách, které díky technologickému vývoji budeme schopni vytěžit v blízké či vzdálenější budoucnosti. Dnes se ropa těží ve více než 30 státech po celém světě a do ČR se přepravuje prostřednictvím ropovodů DRUŽBA a IKL. Důležité je uvést fakt, že každý z těchto ropovodů je schopen samostatně kapacitně pokrýt spotřebu celé ČR. Riziko závislosti na jediném nebo významném dodavateli tak výrazně klesá, což nelze prohlásit v případě zásobování zemním plynem. ČR navíc disponuje strategickými zásobami ropy a ropných produktů, které vystačí na období 90 dnů.Obvykle spotřebitelé topný olej nakupují najednou na celou topnou sezónu. Výjimečnou není ani situace, kdy v období výhodných cen dochází k nákupu množství, které postačuje na více topných sezón. Jedinou limitou je zde kapacita vlastního úložiště, kde je topný olej uskladněn. Spotřebitelé tak mají zásobu tepla ve vlastních nádržích a nemusí se obávat situace, že někdo "zavře kohouty", tak jak se stalo se zemním plynem počátkem tohoto roku.


Argument č. 4 - efektivní technika kotlů, možnost bezproblémové kombinace s dalšími zdroji

Moderní nízkoteplotní nebo kondenzační kotle na topný olej lze bez problémů připojit na různé otopné systémy. Je jedno, jestli je dům vybaven radiátory, podlahovým vytápěním, fan-coil konvektory nebo kombinací těchto možností. Tyto kotle lze navíc úspěšně kombinovat i s dalšími zdroji tepelné energie, jako jsou solární kolektory nebo krby či krbová kamna s teplovodní vložkou. Sama nízkoteplotní a kondenzační technologie, podobně jako v případě kotlů na zemní plyn, zaručuje vysokou účinnost výroby tepla. Tento důležitý parametr výrobci uvádějí ve výši 93 % u nízkoteplotních kotlů a 102 % u kondenzačních kotlů. Během své praxe jsem ale zjistil, že účinnost ve výši 93 % u nízkoteplotních kotlů je spíše na spodní hranici skutečně naměřených hodnot a ve skutečnosti se pohybuje kolem 95 %. Kondenzační kotle na topný olej ještě nejsou v ČR masivně rozšířeny, a proto ani nemám plošně ověřeno, jakých parametrů účinnosti spalování v běžné praxi dosahují.Pevně věřím, že můj krátký příspěvek povede k tomu, že uživatelé a návštěvníci tohoto portálu začnou uvažovat o topném oleji jako o jedné z možných alternativ vytápění budov, která je nejen bezpečná, efektivní a ekologická, ale i cenově výhodná.
olejový kotel - ilustrační foto



  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON