Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Podlahové topení - vodu nebo elektřinu?


Pokud jste již okusili pocit, který poskytuje podlahové topení, určitě nám dáte za pravdu, že to je pohodlí, které se dá vychutnávat plnými doušky. Pochvalovat si ho budete zejména tehdy, když venku vrže sníh a mráz proniká pořádně pod kůži.

elektrická podlahová rohož

Při rozhodování o podlahovém topení máte na výběr dvě možnosti - elektrický nebo teplovodní systém. Víte jak si vybrat?

Elektrické podlahové vytápění

Na vyhřívání podlahy elektricky se používají odporové kabely nebo rohože, které jsou napojeny na elektrickou síť. Použití topných kabelů je ekonomicky i provozně výhodnější oproti vytápění klasickým způsobem. K přeměně elektrické energie na tepelnou, dochází v odporovém topném jádru. Tím je ohříván celý topný kabel a následně i betonová podlaha, která zas předává teplo vzduchu, stěnám a stropu místnosti. Výhodou elektrického vytápění je, že může sloužit i jako jediný zdroj tepla.Vytápěná podlaha je konstruována jako plovoucí betonová deska s topnými kabely, která je od podkladu oddělena vrstvou tepelné izolace. Proto byste si u novostavby měli druh nášlapné vrstvy zvolit předem, aby projektant zohlednil její tepelný odpor při návrhu vytápění. Nejvhodnějším materiálem na tepelnou izolaci je polystyren, který má nízkou stlačitelnost. Dejte si však pozor na to, aby betonová deska dobře dozrála, a podlahové vytápění se nespustilo předčasně.Úsporu spotřeby energie zajistí regulační technika, kde je samozřejmostí regulace tepla pro jednotlivé místnosti. Během nepřítomnosti se dá nastavit program v úsporném režimu. Pokud elektřinu používáte na vytápění celého příbytku, výhodou je, že vám mohou přiznat cenově zvýhodněnou dvoutarifní sazbu.


Teplovodní podlahové vytápění

Při teplovodním vytápění se používají topné trubky z plastu nebo z mědi. Obezřetnost je na místě při výběru plastových trubek. Měly by mít těsnící bariéru, aby se zabránilo pronikání kyslíku do jejich útrob. Pokud se totiž kyslík dostane do otopné vody, mohl by způsobit korozi kovových částí celého topného okruhu. Teplovodní vytápění se dá realizovat dvěma způsoby - systém na mokro a na sucho. Tím používanější je systém na mokro, kdy se topné trubky zalévají do potěru z cementu přímo nad tepelně-akustickou izolací. Pokud je směs zušlechtěná přísadou vhodnou pro tvarování, dokonale obalí hadice. Mokrý způsob provedení se více doporučuje pro novostavby.Při suchém systému vytápění se trubky vkládají do prefabrikovaných tvarovaných desek, kde je od potěrové vrstvy odděluje separační fólie. Nevýhodou je zhoršený přenos tepla z důvodu vzduchové mezery mezi topnými trubkami a potěrem. Tento způsob se proto využívá spíše u rekonstrukcí.


Výhody a nevýhody

Elektrické podlahové vytápění má sice oproti teplovodnímu vytápění nižší pořizovací náklady, ale provozní náklady jsou naopak vyšší. Při elektrickém vytápění však můžete ušetřit náklady tehdy, pokud vám elektrárny uznají zvýhodněnou sazbu, i pro celkovou spotřebu elektřiny v domácnosti. Výhodou také je, že můžete vytápět jen ty místnosti, které chcete - nemusíte všechny. Výhody i nevýhody má jeden i druhý systém podlahového vytápění, vždy si proto musíte porovnat výhodnost pro váš konkrétní případ. Ne každý vytápí po celý den, a každou místnost, takže to, co je pro někoho výhoda, pro jiného je nevýhodné.


převzato z portálu :  našeinfo.cz




  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON