Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Kotel na pelety pro nízkoenergetické domy


I v nízkoenergetickém domě můžete mít úsporný kotel na pelety. Na trhu jsou už totiž kotle s nízkým výkonem vhodné pro domy s malou tepelnou ztrátou.
 

   doprovodný obrázek    



Ve zkratce:


Kotel s nízkým výkonem umožňuje vytápět peletami také v domech s malou tepelnou ztrátou. Moderní kotle na pelety mají také velmi pohodlnou obsluhu, bez nutnosti každodenní kontroly. Kotel KP 08 od českého výrobce Ponast tyto parametry splňuje. Není ale zrovna levný.
 Trend výstavby nízkoenergetických a pasivních domů s sebou nese i potřebu méně výkonných kotlů, které pro vytápění dobře tepelně izolovaných domů bohatě postačí. A to bývá občas problém. Většina kotlů na českém trhu, ať už plynových nebo na tuhá paliva, totiž mají výkon zbytečně vysoký. „Na trhu je jen velmi málo plynových kotlů s rozumně nízkým výkonem, které by se hodily do zatepleného rodinného domu s výpočtovou tepelnou ztrátou kolem 6 kW a vytápěním panelovými topnými tělesy,“ uvádí například energetický poradce Karel Murtinger.Novinka v segmentu peletových kotlů – automatický kotel Ponast KP 08 – je pro domy s nízkou tepelnou ztrátou přímo určená. Kotel umožňuje majitelům nízkoenergetických domů využívat jako palivo pelety, při zachování hlavní výhod plynového a elektrického vytápění – dobrých možností regulace a pohodlné obsluhy.

 

Komfortní provoz 


Co do uživatelského pohodlí se moderní peletové kotle začínají vyrovnávat kotlům plynovým. Kromě automatického přikládání není výjimkou ani automatické zapalování, poloautomatické čištění popelníku a bohaté možnosti regulace. O technickém pokroku svědčí – zjednodušeně řečeno – i fakt, že na loňském veletrhu For Therm v podstatě nebyl k vidění peletový kotel, který by neobsahoval digitální informační displej.



peletový kotel Ponast      Kotel může samozřejmě fungovat i v letním režimu, kdy pouze ohřívá teplou vodu. (Foto:  Ponast)     


 Kotel KP 08 je plně automatický, ve spojení se zásobníkem pelet sám přikládá, sám se zapaluje. Kotle nepotřebuje trvalou obsluhu, je potřeba jen občas zkontrolovat množství paliva v zásobníku a množství popela. Popelník se čistí cca jednou měsíčně.Pro provoz v nízkoenergetickém domě je důležitá také dobrá regulace a modulace výkonu. Kotel KP 08 je možné připojit k pokojovým venkovním čidlům teploty a můžete je dovybavit i pro ekvitermní regulaci (řízení výkonu kotle na základě vnější teploty vzduchu). Výkon je možné modulovat v rozsahu 30 – 100 % jmenovitého výkonu. V celém rozsahu modulace přitom kotel pracuje se stejnou účinností a emisními limity. Kotel KP 08 splňuje požadavky 5. emisní třídy a je zahrnut v seznamu výrobků a technologií, na které je možné čerpat dotaci v programu Nová zelená úsporám.Pro svou činnost kotel samozřejmě vyžaduje připojení k elektrické síti. Je to dáno nutností pohonu automatického přikladače a ventilátoru. Podle údajů výrobce činí spotřeba kotle v provozu 89 W. 


Cena není malá

Cena kotle se pohybuje něco málo na 100 000 Kč, nejde tedy o úplně levný produkt. Je ale třeba si uvědomit, že jde o moderní zařízení a velmi dobrými možnostmi regulace, vysokou účinností 91 % a pohodlnou obsluhou. Majitelům nízkoenergetických rodinných domů umožňuje levně vytápět peletami.

 

Proč se nám kotel líbí?


Obecně hodně fandíme spalování biomasy, protože jde o velmi ekologický způsob vytápění a ohřevu teplé vody. Kotel Ponast KP 08 navíc nabízí i velmi pohodlný provoz, bez nutnosti častých kontrol a čištění popelníku. Je navíc kompaktní a propojitelný na různé další prvky chytrého domu (možnost rozšíření o GSM modul pro dálkovou kontrolu, možnost ekvitermní regulace atd.).       



 Převzato z portálu   nazeleno.cz 


  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON