Topení, kotle a zařízení

Topení, kotle, ohřev vody a regulace od tuzemských
a zahraničních výrobců

  Úvodem     Kontakt     Kontaktní formulář  
  Ceny paliv     Info o zboží     Výstavy  
Tipy, novinky a články o topení



Možnosti kachlových kamen


Kachlová kamna představují staletími ověřený způsob vytápění. Jejich nejmodernější konstrukce však umožňují využití topných systému, které zvyšují účinnost těchto kamen na maximum.
oooo
oooo

  o
o
o
o

ooooo
ooooo

Toužíte-li po kachlových kamnech, mužete zvolit pri jejich pořízení dve základní cesty. Bud si vyberete z nabídky hotových kamen produkt, jehož vzhled, parametry a rozsah výbavy co nejlépe odpovídají vašim predstavám a finančním možnostem. Nebo si mužete nechat postavit kachlová kamna na míru. V takovém prípade lze docílit témer dokonalého souznění vašich predstav s výsledkem a zároven do detailu „vyladit“ všechny možné funkce, které by mela zamýšlená kamna splnovat. Muže to být napríklad velikost a design kamen, rozsah příslušenství vcetne ohrevu vody, prostoru na varení ci pecení nebo dokonce místa na spaní.   

oooo
oooo
    o
o

        

ooooo
ooooo

Topí i po vyhasnutí Kachlová kamna mají celou radu výhod vcetne dlouhé doby výhrevnosti a nízké spotreby paliva. Kachle představují výrazný dekorativní prvek v interiéru a zároven materiál, který velmi dobre akumuluje teplo. Kachlová kamna dokážou takto nashromážděné teplo postupne uvolnovat do místnosti ješte dlouho po vyhasnutí ohne. Akumulacní schopnost kachlu je zhruba třikrát vyšší, než je tomu u kamen z ocelových plechu. Pořízení kachlových kamen je proto i jednou z cest k ekonomickému vytápění, protože zvláště na chalupách a ve venkovských domech je drevo stále jednou z nejdostupnějších a nejlevnějších variant paliva. Lidé je proto stále častěji využívají nejen jako sekundární zdroj tepla pro vytápění, varení a ohrev vody, ale i jako hlavní systém vytápení pro celý dum. To už ovšem klade na kamna požadavky, které je nutné pri jejich porizování sladit s odpovídajícím typem a konstrukcí kachlového topidla.
ooooo
ooooo  
  o
o

 
ooooo
ooooo

Jednodušší cestou s určitými omezeními jsou v tomto prípade kachlová kamna s výmeníkem, který zajistí, že se teplo dostane pomocí rozvodu i do ostatních částí domu. Podle výkonu a typu mohou kachlová kam s teplovodním výmeníkem sloužit jako pomocný ci hlavní zdroj tepla pro vytápení nebo temperování celých rodinných domu, chat, chalup nebo i zimních zahrad. Celý systém lze velmi jednoduše nainstalovat.

Krbová kamna s vložkou

Máte-li omezený rozpocet i prostor v interiéru, budete pravdepodobne vybírat z nabídky kachlových krbových kamen s kovovou vložkou. Nejde o „pravá“ kachlová kamna a nemůžete proto očekávat všechny prednosti, kterými se tradicní „kachláky“ vyznačují. Omezení je však u techto topidel vyváženo příznivější cenou a možností docílit velmi krátké doby, která uplyne od nákupu do uvedení do provozu. Kamna si vyberete, přivezete, pripojíte ke komínu a mužete začít topit.
ooooo
ooooo


ooooo
ooooo

   I když se pri nákupu krbových kamen s kachli zpravidla obejdete bez kamnáře, je nutné konzultovat s prodejcem parametry komínu a také vzít v úvahu pomerne vysokou hmotnost i nejmenších typu kachlových krbových kamen. Máte-li pochybnosti o nosnosti stropu, pokud chcete taková kamna umístit treba do patra, objednejte si konzultaci statika. Jednou z výhod krbových kachlových kamen je možnost vybrat a „osahat“ si u prodejce typ, který vám nejvíce vyhovuje. Nekolik základních typu mívají obvykle na výber hobbymarkety, vybírat si mužete i na prodejnách Mountfieldu ci u specializovaných prodejcu nebo ve firemních obchodech známých kamnárských znacek. Sedm typu kachlových krbových kamen se širokou škálou barevných glazur kachlu nabízí napríklad Romotop, z dvanácti základních variant si mužete vybírat mezi Želetavskými kamny od spolecnosti Brabenec. U Želetavských kamen je ovšem základní nabídka pouze odrazovým můstkem, firma nabízí i zakázkovou výrobu.
oooo
oooo  
  

ooooo
ooooo 

  Na míru vyrobená kachlová kamna s krbovou vložkou a zvoleným příslušenstvím jsou tak zajímavým mezistupnem na ceste od základních typu krbových kamen s kachli ke skutečným kachlovým kamnum. Firma Brabenec uvádí, že výroba takových kamen trvá zhruba tri mesíce. Nejprve se upřesní požadovaný výkon kamen, rozmery, prípadne požadavek na vložku s vodním výmeníkem, nebo bez nej. Na některý ze základních modelu se pak začnou „pasovat“ na míru zvolené tvary, barvy a kombinace kachlu, pocet jejich rad, typ a barva spár, dvírek ci druh izolace spalovací komory. Kamna muže doplnit dřevník, lavice a také sklo nebo plech pod topidlo. Krbová vložka je svařována z kotlového plechu o tlouštce 4 mm, kachle od ceských dodavatelu se spojují žárobetonem do bloku, což podle výrobce zvyšuje tepelnou úcinnost kamene. Ceny takových kamen začínají na čtyřiceti tisících korun.

Klasická kachlová kamna

Pro volbu klasických kachlových kamen lze najít spoustu dobrých duvodu. Jejich pořízením získáte výrazne dominující dekorativní součást interiéru ve variante, která muže dobre souznít s tradicní horskou chalupou i moderní dřevostavbou. Navíc jde o topení ekologické, ekonomické a podle všeho i jedno z nejzdravejších. Keramické opláštení kamen předává teplo do prostoru zpravidla sáláním, což zajištuje jeho rovnomerné šírení. Dochází k prímému prohrívání predmetu a lidí v místnosti, zbytečně se neohřívá vzduch, a díky tomu nastává pocitová tepelná pohoda už pri nižších teplotách než u jiných typu topidel. Kachlová kamna však lze postavit i pro teplovzdušné vytápení.  
oooo
oooo 




ooooo
ooooo 

Teplota na povrchu kachlových kamen obvykle dosahuje maximálne kolem 60 °C. Príliš se tedy nevysouší vzduch, nedochází ani k prepalování prachových částic, což je problém napríklad u klasických kamen ci některých typu krbu. Kamnářství Pithard & Volech z Martinic v Krkonoších napríklad navrhuje kamna ve dvou základních variantách. První varianta zahrnuje kamna sálavá (akumulacní). Konstrukce techto kamen muže být jednopláštová (lehká), která se vyznačuje vyšší teplotou na plášti a rychlejším náběhem teploty, ale nižší akumulacní schopností. Dvoupláštová (těžká) sálavá kamna mají nižší povrchovou teplotu plášte a delší nábeh teplot, ale také delší akumulacní schopnost (vyšší úcinnost zespáleného dreva). 

oooo
ooooo

         

oooo
oooo

Druhou variantou jsou kamna kombinující sálavý a teplovzdušný systém vytápení. Pomocí regulacních mřížek nebo ventilu se dají užívat jako kamna sálavá (pro akumulaci) nebo jako částečně sálavá a částečně teplovzdušná. To umožní rozdelení tepelného výkonu do více místností. Teplovzdušná cást výkonu kamen se muže v sousedních místnostech použít budto ke klasickému teplovzdušnému rozvodu s výdechovými mrížkami na konci, nebo jako tzv. hypokausten (hypokaust) systém uzavřené cirkulace vzduchu.

Různé velikosti a technologie

Kamna lze stave bud zcela tradicní metodou, nebo s použitím nejrůznějších prefabrikovaných dílu a moderních spojovacích materiálu. Pri dodržení konstrukčních principu nemá rozdíl v postupech a použitých materiálech na výsledek až tak zásadní vliv, ale muže ovlivnit napríklad rychlost stavby a výslednou cenu kamen. Za zvážení tedy stojí více nabídek od různých dodavatelu. Nechte se vždy předem podrobne informovat o postupech a materiálech, které vámi vybraná kamnářská firma používá.    
ooooo
ooooo

    
oooo
oooo

 Tradičními postupy i za použití prefabrikátu se staví kachlová kamna lehká, strední i těžká. Pri sestavování projektu budete zvažovat výslednou velikost podle toho, zda uprednostníte spíše rychlý nábeh a vytopení v kratším case (vyšší teplota na plášti), nebo raději delší akumulacní dobu (u těžkých typu kamen až 24 hodin). Rychlý nábeh je casto pro krátkodobe využívané víkendové chalupy vhodnejší, ale nemusí to být pravidlem. Projekt zahrnuje také vaše požadavky na prípadný výměník, plotny na varení, troubu ci pec a doplnky typu integrovaných lavic a dřevníku. Na výber bývá vzor, tvar a barva glazury kachlu a také různé kovové doplnky, sporákové kování, plotny, dvířka a rámy. Kovové a litinové kamnářské díly vyrábí napríklad rodinná firma Rehulka z Ohrozimi u Prostejova. Samotná stavba kamen obvykle trvá kolem trí dnu. Někteří kamnáři v podstate jen sestavují předem peclive pripravenou stavebnici, víc casu muže zabrat práce napríklad na hypokaustech, kamnech s výměníky ci kombinovaných sálavých a teplovzdušných systémech, u nichž se předpokládá vytápení celého domu.     
oooooo

Převzato z portálu
oooo

 logo 


  Mohlo by Vás zajímat :

 

KOŠÍK PRÁZDNÝ


Email:  
Heslo:  
Poslat heslo



Novinky

2018-02-04 12:02:19

MASTER-XL-61
   MASTER XL 61 - profesionální infračervené olejové topidlo

 

 


 

 

 Komínová stříška NAPOLEON